28 December 2017

Σεμινάριο με θέμα «Αντισύλληψη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» διοργάνωσε το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης

Ο Τομέας Υγείας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Αντισύλληψη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του, Βαλαωρίτου 9.

 

Ο κος Παναγιώτης Τανιμανίδης, έμπειρος Μαιευτήρας-Χειρούργος- Γυναικολόγος και εισηγητής του σεμιναρίου, έκανε μία μικρή εισαγωγή στους τρόπους αντισύλληψης τονίζοντας ότι τα αντισυλληπτικα χάπια ή το χάπι της επόμενης μέρας, το σπιράλ, οι σπόγγοι με σπερματοκτόνο υλικό και άλλα σκευάσματα αντισύλληψης, μπορεί να προφυλάσσουν από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά όχι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Σε επόμενο βήμα λοιπόν, η ομιλία επικεντρώθηκε στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αναγκαία χρήση του προφυλακτικού, ανδρικού ή και γυναικείου, για την επίτευξη υψηλού ποσοστού προστασίας ενάντια τους. Ανάμεσα σε πολλά νοσήματα ο λόγος  έγινε για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια, τον HPV, τις ηπατίτιδες, τον HIV και το AIDS.

 

Για τον ιό HIV και το AIDS πραγματοποιήθηκε μία εκτενής παρουσίαση υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις του ιού στην υγεία και το ανοσοποιητικό του φορέα καθώς και τους τρόπους μετάδοσής του αλλά και μη. Μέσα από τις ερωτήσεις των σπουδαστών η συζήτηση κατέληξε στην αναγκαιότητα της πρόληψης, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη χρήση προφυλακτικού, αλλά και τη συστηματική πραγματοποίηση εξετάσεων υγείας, όπως το Test Pap για τις γυναίκες και εξετάσεις αίματος και ούρων για τους άνδρες.

 

Το σεμινάριο αυτό πέτυχε το στόχου του, δηλαδή την έγκυρη ενημέρωση για την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την πρόληψη, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες χρήσιμες για την υγεία τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δωρεάν διανομή προφυλακτικών προς όλους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ