6 May 2022

Πώς μπορώ να γίνω Βοηθός Εργοθεραπείας; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Βοηθός Εργοθεραπείας

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ “πώς μπορώ να γίνω βοηθός εργοθεραπείας;” Τι θα έλεγες να σπουδάσεις μια σύγχρονη επιστήμη με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ελάχιστα ποσοστά ανεργίας;  

Ως βοηθός εργοθεραπείας, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης,  θα έχεις αρκετές διεξόδους. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για το κυριότερο παραϊατρικό επάγγελμα με σταθερό αριθμό σπουδαστών κάθε χρόνο που έχει ως βασικό στόχο την παροχή βοήθειας μέσω δραστηριοτήτων (παιχνίδι, ζωγραφική, κλπ), σε ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχουν κάποια διαταραχή (όπως πχ αυτισμός).  

Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή μένει αναλλοίωτο στο χρόνο λόγω της συχνής εμφάνισης διαταραχών κάθε είδους στην κοινωνίας μας (μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διαταραχή συμπεριφοράς, εξαρτήσεις, κλπ.). 

 

Πως μπορείς όμως να γίνεις Βοηθός Εργοθεραπείας; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτεις;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις πως ο Βοηθός Εργοθεραπείας δεν αντικαθιστά τον Εργοθεραπευτή, αλλά συνεργάζεται μαζί του εφαρμόζοντας πρακτικές στο πλαίσιο της θεραπείας με στόχο την παροχή βοήθειας στα άτομα που το έχουν ανάγκη.  

Το φάσμα εργασίας ποικίλει καθότι μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς:  σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, κέντρα αποκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων ή παιδιών, θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ), κ.α. Με λίγα λόγια, μπορείς να απασχοληθείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

 

Βοηθός Εργοθεραπείας

 

Μπορούν όλοι να γίνουν εργοθεραπευτές; 

Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορούν όλοι να γίνουν εργοθεραπευτές; Διαθέτεις άραγε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για να το πετύχεις; Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θα σε ξεχωρίσουν: 

 

  • Αγάπη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο . Πρόκειται για το πιο βασικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας εργοθεραπευτής. Στόχος της δουλειάς σου είναι άλλωστε να παρέχεις βοήθεια στους άλλους με αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο τους.  
  • Ολοκληρωμένη άποψη και κατανόηση για τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε ασθενή. Αν σκεφτείς πως ο κάθε ασθενής που θα αντιμετωπίσεις είναι ξεχωριστός, σίγουρα πρέπει να κατανοείς τις δυσκολίες και τα προβλήματα του, να μπαίνεις με λίγα λόγια στην δική του θέση. Παράλληλα, με τις γνώσεις που θα έχεις αποκομίσει κατά την διάρκεια των σπουδών σου να προτείνεις και να εφαρμόζεις τις ανάλογες θεραπείες.  
  • Να καλλιεργείς ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τον ασθενή. Επίσης άλλο ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτεις. Οι δυσκολίες ποικίλουν και σίγουρα θα πρέπει με τη στάση σου να αποπνέεις εμπιστοσύνη.  Το κάθε άτομο να ξέρει πως είσαι εκεί για αυτό, το νοιάζεσαι και το φροντίζεις. Ο στόχος του πιο απλά να γίνει αυτομάτως και δικός σου.
     
  • Μεθοδικότητα και οργάνωση στην διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών. Η εργοθεραπεία λειτουργεί κατά βάση με πρόγραμμα για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάς πως η μεθοδικότητα και η οργάνωση επιβάλλονται, Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να χρειαστεί, να παρέχεις βοήθεια σε θέματα διαχείρισης και διοίκησης ενός τμήματος ή μια υπηρεσίας εργοθεραπείας. Έτσι λοιπόν, μέσα από διάφορες μεθόδους να θέτεις στόχους.  
  • Συνεργασία και ανάληψη πρωτοβουλιών. Η εργοθεραπεία λειτουργεί συνδυαστικά. Έτσι είναι πιθανό να συνεργαστείς και με άλλους επιστήμονες όπως νευρολόγους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και άλλους παρεμφερής κλάδους. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορείς να προτείνεις δικές σου ιδέες, μεθόδους, πρακτικές ή οτιδήποτε άλλο θεωρείς ωφέλιμο και βοηθητικό. 
  • Να είσαι ευγενικός, υπομονετικός, φιλικός και προσιτός χαρακτήρας με θετική στάση ζωής. Το να προσεγγίζεις τους ασθενείς με ευγένεια και καλοσύνη είναι το Α και το Ω στη δουλειά αυτή. Μην ξεχνάς πως κάποια από τα βασικά συναισθήματα που μεταφέρεις είναι η δύναμη, το κουράγιο και η συντροφιά. 
  • Να είσαι εξελίξιμος/η, δραστήριος/α και να «κοιτάς μπροστά». Οι εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν σε μεθόδους, τεχνικές κ.α. είναι σίγουρα αναμενόμενες οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε ότι νέο μπορεί να προκύψει. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια που μπορείς να πραγματοποιήσεις, διάφορες δράσεις που οργανώνονται κατά καιρούς κ.α. Μπορεί επίσης μέσω της εξέλιξης σου να επωφεληθείς και να αποκτήσεις και άλλες θέσεις.  

 

Βοηθός Εργοθεραπείας

 

Πώς μπορώ να γίνω βοηθός εργοθεραπείας, λοιπόν; 

Εάν λοιπόν πιστεύεις πως διαθέτεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ή ακόμα και αν θέλεις να τα αναπτύξεις με τον καιρό, τότε έχεις διαλέξει το σωστό επάγγελμα για εσένα. Αν θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις, να γνωρίσεις από κοντά τον ενδιαφέρον και συναρπαστικό αυτό κόσμο δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ στον τομέα της υγείας.  

Παράλληλα, να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Η τριβή σου με τον χώρο και οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις είναι χρήσιμες τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και σε άλλα επαγγέλματα. Μπορείς να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ