Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη τάση προς την εξ αποστάσεως εργασία, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι ή σε άλλες τοποθεσίες εκτός των παραδοσιακών γραφείων. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε από την πανδημία COVID-19, η οποία ανάγκασε πολλές εταιρείες να υιοθετήσουν πολιτικές εξ αποστάσεως εργασίας προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η νέα πραγματικότητα όπως ήταν επόμενο, παρέσυρε και την εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), προκαλώντας μια «επανάσταση» στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα, κάνοντας το πιο προσιτό και βολικό. Με την άνοδο της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν πλέον την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αντί της παραδοσιακής μάθησης στην τάξη. Ο λόγος; Τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα της.

Ποια είναι τα βασικά θετικά στοιχεία που προσφέρει η τηλεκπαίδευση στα ΙΕΚ;  

Αρχικά, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θετικά σημεία είναι η άνετη και ευέλικτη παρακολούθηση. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια ανά πάσα στιγμή από το σπίτι, το γραφείο ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, έχοντας έναν υπολογιστή ή απλώς το κινητό τους τηλέφωνο, εξισορροπώντας έτσι τις σπουδές τους με την εργασία ή άλλες υποχρεώσεις. Με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία οπότε το πρόγραμμα σπουδών οργανώνεται με βάση τον προσωρινό ρυθμό του καθενός. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες σπουδαστές που είναι πιθανό να έχουν άλλες ευθύνες και υποχρεώσεις, όπως πχ η φροντίδα των παιδιών ή μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά και η κάλυψη των αναγκών που προκύπτει σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό πλαίσιο. Τα άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, άτομα με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας έχουν τη μεγάλη αυτή δυνατότητα παρακολούθησης καλλιεργώντας έτσι ένα πνεύμα ισοτιμίας και ομοιομορφίας ταυτόχρονα.

Η τηλεκπαίδευση στα επαγγελματικά ιδρύματα επιτρέπει επίσης στους μαθητές να σπουδάζουν σε ένα πιο άνετο περιβάλλον. Με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, οι μαθητές πιθανώς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη συμμόρφωση μιας συγκεκριμένης κουλτούρας ή του ρυθμού της τάξης. Η διαδικτυακή μάθηση επιτρέπει στους μαθητές να λειτουργούν σε ένα πιο άνετο περιβάλλον, είτε αυτό είναι το σπίτι η οπουδήποτε αλλού. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για μαθητές που μπορεί να αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος ή άλλες καταστάσεις που κάνουν τα παραδοσιακά περιβάλλοντα στην τάξη άβολα.

Από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης δεν θα μπορούσε να λείπει η οικονομική αποδοτικότητα. Στις μέρες μας, οι οικονομικές δυσκολίες είναι αρκετές και η τηλεκπαίδευση έχει έρθει να λύσει τα χέρια πολλών αφού η ανάγκη για μετεγκατάσταση ή μετακίνηση των μαθητών περιορίζεται, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδά τους. Παράλληλα, η τηλεκπαίδευση διευκολύνει οικονομικά και τα ιδρύματα από το κόστος που σχετίζεται με την παροχή φυσικών εγκαταστάσεων, όπως οι αίθουσες διδασκαλίας και ο εξοπλισμός με  αποτέλεσμα την παροχή χαμηλών-προσιτών διδάκτρων, καθιστώντας την επαγγελματική κατάρτιση πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα μαθητών.

info image
Έχεις να ρωτήσεις κάτι;
Ας μιλήσουμε!

 

ΙΕΚ Τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση ΙΕΚ: Ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά και δεξιότητες 

Η σημερινή εποχή ως γνωστόν έχει γίνει απαιτητική αφού τα πάντα λειτουργούν κάτω από ένα τεχνολογικό πρίσμα. Ένα ελπιδοφόρο χαρακτηριστικό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση με την τεχνολογία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της δια βίου μάθησης. Εκτός από την ευελιξία και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει μια ποικιλία σύγχρονων μεθόδων μάθησης, αλλάζοντας πλέον το τοπίο της τηλεκπαίδευσης, κάνοντας τη πιο προσιτή και ελκυστική από ποτέ. Οι μέθοδοι αυτοί περιλαμβάνουν:

Διαδραστικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες παρέχουν ένα διαδραστικό περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτές ούτως ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασία (φόρουμ συζήτησης, ομαδικές εργασίες, κ.α.).

  • Τηλεδιασκέψεις (Video conferencing): Η τηλεδιάσκεψη (μέσω Skype, Zoom, WebEx, κ.α.) επιτρέπει στους μαθητές και τους εκπαιδευτές να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για διαδικτυακές διαλέξεις και σεμινάρια.
  • Διαδικτυακές πηγές (Online-Multimedia resources): Διαδικτυακές πηγές όπως ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), περιοδικά και άρθρα που παρέχουν στους μαθητές πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο που έχουν επιλέξει. Επίσης με τη χρήση πολυμέσων, όπως βίντεο, διαδραστικά κουίζ κλπ, η μάθηση γίνεται πιο ελκυστική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της μαθησιακής τους εμπειρίας και την κατανόηση του υλικού του μαθήματος.

Με τη χρήση όλων των παραπάνω μεθόδων αναπτύσσονται μεταξύ άλλων δεξιότητες αυτοπειθαρχίας και διαχείρισης χρόνου. Σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον τάξης, οι μαθητές έχουν συνήθως ένα σταθερό πρόγραμμα και απαιτείται να παρακολουθούν τα μαθήματα σε συγκεκριμένες ώρες. Αντίθετα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μάθησή τους και να διαχειρίζονται τα δικά τους προγράμματα. Αυτό αναπτύσσει την ικανότητά τους να ιεραρχούν τις υποχρεώσεις τους, να τηρούν προθεσμίες και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο τους. Αυτές οι δεξιότητες είναι σημαντικά εφόδια για την αγορά εργασίας, όπου ως εργαζόμενοι αναμένεται να διαχειρίζονται μόνοι τους το χρόνο και τις ευθύνες τους.

Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ πρωτοπορεί στη νέα τεχνολογική εποχή του eLearning

Με στόχο να μεταφέρει την εκπαιδευτική εμπειρία της αίθουσας διδασκαλίας, στην οθόνη του υπολογιστή των χιλιάδων σπουδαστών του το ΙΕΚ ΑΛΦΑ δημιουργεί το πρώτο Online School με πλήθος διαδικτυακών σεμιναρίων, μαθημάτων και εικονικών περιβαλλόντων στο iekalfalive.gr. Έχοντας ουσιαστικά εισάγει τη διδασκαλία εξ αποστάσεως στην Ελλάδα (distance learning), παρέχει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα μαθημάτων και εκπαιδευτών (οι μαθητές επωφελούνται από την τεχνογνωσία εκπαιδευτών που μπορεί να βρίσκονται σε άλλα μέρη της χώρας ή και διεθνώς). Η ποικιλία αυτή διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση των μαθητών στις πιο πρόσφατες γνώσεις και πρακτικές του κλάδου της επιλογής τους, γεγονός που ενισχύει την επαγγελματική τους κατάρτιση. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) του ΙΕΚ ΑΛΦΑ (Alfa Studies) στο πλαίσιο του Online School προσφέρει τα εξειδικευμένα προγράμματα Advanced Professional Studies (ΑPS) με τα προγράμματα Higher and Executive Diplomas, τα οποία στοχεύουν στην επικαιροποίηση των γνώσεων σε νευραλγικούς επαγγελματικούς τομείς και απευθύνονται σε ανέργους (για επανένταξη στην αγορά εργασίας), εργαζόμενους (για εδραίωση της θέσης εργασίας τους), νέους πτυχιούχους (για την πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας) και επαγγελματίες (για ανάπτυξη της εταιρείας τους με νέα δεδομένα).

Συμπερασματικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή μάθηση στην τάξη. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, σίγουρα θα εμφανιστούν κι άλλες καινοτόμες μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη μαθησιακή εμπειρία. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ διαθέτει όλη την τεχνογνωσία για να διατηρήσει «ζωντανή» και ουσιαστική την εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε συνθήκη, παρέχοντας πάντα υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους χιλιάδες σπουδαστές του!

 

 

 

Συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης θα επικοινωνήσει μαζί σου

    Με την αποστολή των στοιχείων σας, αποδέχεστε την πολιτική του ΙΕΚ ΑΛΦΑ σχετικά με τη συλλογή και χρήση των προσωπικών δεδομένων.