4 May 2022

Πώς μπορώ να γίνω δημοσιογράφος; Μάθε τα μυστικά του επαγγελματικού ρεπορτάζ!

Το ερώτημα “πώς μπορώ να γίνω δημοσιογράφος;” είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, ιδιαίτερα αν σ’ ενδιαφέρουν οι σπουδές ΜΜΕ και θα σ’ ενδιέφερε να γίνεις δημοσιογράφος-συντάκτης-ρεπόρτερ. Ζούμε στον κατεξοχήν κόσμο της πληροφορίας. Οι ειδήσεις, τα σχόλια και τα νέα για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και γενικά στον κόσμο ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός, ειδικά με την έλευση του διαδικτύου και των τεχνολογιών στη ζωή μας.  

Οι δημοσιογράφοι αποτελούν κατ’ εξοχήν τους μεσάζοντες ανάμεσα στα γεγονότα και τους πολίτες. Φροντίζουν για όλη τη διαδρομή της κάθε είδησης, από την πηγή μέχρι και τη μετάδοσή της. Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι άκρως ενδιαφέρον και τα τελευταία χρόνια λόγω της κατακόρυφης αύξησης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, συλλήβδην με τη δημιουργία ειδησεογραφικών website και blog παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση.  

Τι πραγματικά χρειάζεται όμως να διαθέτεις για να εισέλθεις στο μαγικό αυτό κόσμο της δημοσιογραφίας και ποιες είναι οι προοπτικές που σου προσφέρονται; Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ με τις σπουδές δημοσιογραφίας που παρέχει είναι δίπλα σου για να σε προετοιμάσει με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνεις ο ρεπόρτερ του αύριο.

 

Συντάκτης

 

Πως μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος και μάλιστα καλός;

Ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, να ενημερώνει την κοινή γνώμη, αντικειμενικά και με σεβασμό πάνω από όλα στην αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, υιοθετώντας παράλληλα όλες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.  

Με όποιο είδος λοιπόν κι αν ασχοληθείς (αθλητική δημοσιογραφία, επαγγελματικό ρεπορτάζ, κλπ.), χρειάζεται να κατέχεις ορισμένες δεξιότητες, ούτως ώστε να ανταποκριθείς στο σύγχρονο μοντέλο εργασίας ,το οποίο θέλει τον δημοσιογράφο πολυάσχολο και δραστήριο. Αυτό μεταφράζεται στα εξής βασικά σημεία: 

  • Να διαθέτεις κριτική σκέψη και ικανότητα, ευελιξία και επιθυμία για αναζήτηση. 
  • Να τολμάς σε κάθε τι καινούργιο που προκύπτει. 
  • Να είσαι οργανωτικός/η και υπεύθυνος/η.  
  • Σε επίπεδο χαρακτήρα να είσαι επικοινωνιακός, εργατικός και αντικειμενικός στο κομμάτι της ενημέρωσης. 
  • Να έχεις φαντασία και καινοτόμες ιδέες γύρω από το δημοσιογραφικό περιεχόμενο.  

Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι ο βασικός σου οδηγός για το επάγγελμα αυτό. Φυσικά, ανάλογα και με το που θα εργαστείς οι απαιτήσεις και αρμοδιότητες σου θα είναι διαφορετικές. Ένας δημοσιογράφος απασχολείται κυρίως σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, γραφεία τύπου, εταιρείες, ειδησεογραφικά site, διαδικτυακές ιστοσελίδες κ.α. Ειδικά με την επανάσταση που έφερε το διαδίκτυο στις επικοινωνίες ο δημοσιογράφος καλείται να παίξει ένα νέο multitasking ρόλο. 

 

ρεπόρτερ

 

Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι γιατί να γίνω δημοσιογράφος;

Οι θέσεις εργασίας δεν αναπτύσσονται όπως παλιά. Πλέον, λόγω της αύξησης των φορέων ενημέρωσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας το επάγγελμα έχει δει μεγάλη άνοδο. Έτσι η ζήτηση είναι σταθερή!  

Παράλληλα, έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις ανά τον κόσμο και να αποκτήσεις εμπειρίες ζωής. Ανάλογα με την εξειδίκευση σου, καλύπτοντας ορισμένα ρεπορτάζ θα ζήσεις συναρπαστικές στιγμές και συγκινήσεις και θα δεις τα πράγματα να διαδραματίζονται μπροστά σου, που σε άλλη περίπτωση θα αποτελούσαν απλώς μια ιστορική αναφορά.  

Αρκούν οι δημοσιογραφικές σπουδές να καθιερώσεις μια καριέρα;

Τέλος, μην ξεχνάς τις γνώσεις που θα αποκτήσεις μέσω σεμιναρίων, ημερίδων και workshops κατά την διάρκεια των σπουδών σου αλλά και μετέπειτα. Γνώσεις που θα σου φανούν χρήσιμες στη ζωή σου γενικά. Αν μάλιστα συνδυάσεις τις σπουδές σου και με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα εξελιχθείς σημαντικά και θα  παραμείνεις σε ένα υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο επαγγελματικά.  

Αναρωτιέσαι ακόμα πως μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος; Είναι για σένα όνειρο ζωής; Όλα τα παραπάνω ήταν απλώς η αρχή. Αν θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ στον τομέα των ΜΜΕ, να διαλέξεις την ειδικότητα που σου ταιριάζει καθώς επίσης και να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ