26 April 2022

Πώς μπορώ να γίνω Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων; Μάθε ό,τι χρειάζεται για να εξειδικευτείς!

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορείς να γίνεις φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Τα μουσεία αποτελούν ως επί το πλείστoν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πόρους, ενισχύοντας την ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας σε μια πόλη και αυξάνοντας την τουριστική της δραστηριότητα.  

Στην Ελλάδα, μία χώρα με μεγάλη ιστορική διαδρομή και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, υπάρχουν πολλών ειδών μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, galleries, μνημεία  κ.α. σε κάθε της γωνιά. Σε όλα αυτά, οι επισκέπτες «ταξιδεύουν» στο χρόνο και έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τις τέχνες.  

Σαφώς οι χώροι αυτοί δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς τη συμβολή ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων όπως ο φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Αν έχεις γοητευτεί από τον κλάδο της Ασφάλειας και έχεις πάρει την απόφαση να εργασθείς ως προσωπικό ασφαλείας είσαι στο σωστό μέρος.  

Όμως πώς μπορείς να γίνεις Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων; Τι χρειάζεται να ξέρεις; Ας δούμε πιο αναλυτικά. 

Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων: Το επάγγελμα  

Ο Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων είναι ένας επαγγελματίας όπου η κύρια αρμοδιότητα του είναι κατά κύριο λόγο να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων.  

Η εργασία του έχει ως στόχο τη φύλαξη, την εύρυθμη λειτουργία, την επιμέλεια και τη φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων (μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, περιουσία) από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο της ακεραιότητας τους. Επίσης, συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εμπειρία των επισκεπτών. Τι προσόντα λοιπόν θα αναπτύξεις αν ασχοληθείς με αυτό τον κλάδο και ποιες θα είναι οι βασικές σου αρμοδιότητες ως φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων;

 

  • Θα έρθεις σε μια εκ βαθέων επαφή με τα στοιχεία της τέχνης που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο και κυρίως τον ελληνικό πολιτισμό (αρχιτεκτονική, γλυπτική ζωγραφική κλπ.). 

 

  • Θα έχεις την ικανότητα να αναδείξεις την ομορφιά του κάθε χώρου ξεχωριστά όπως επίσης και την ιστορία του. 

 

  • Θα μεταφέρεις και θα χειρίζεσαι με ασφάλεια τα έργα τέχνης. 

 

  • Θα αντιμετωπίζεις έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν και γι αυτό θα χρειαστεί να διατηρείς την τάξη και την ησυχία στο χώρο. 

 

  • Θα είσαι υπεύθυνος για το χειρισμό και την επισκευή ηλεκτρονικών συστημάτων φύλαξης (κάμερες, μαγνητικές επαφές, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCT.V.), πύλες προσπέλασης κλπ). 

 

  • Θα μάθεις τις βασικές αρχές της μουσειολογικής θεωρίας και πράξης. 

  

  • Θα επιβλέπεις τα άτομα κατά την επίσκεψη τους στο χώρο, τον οποίο θα φροντίζεις να λειτουργεί σωστά.  

φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Αποκατάσταση  

Η επαγγελματική αποκατάσταση μπορεί να είναι ισχυρή τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να εργαστείς ως φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο υπουργείο πολιτισμού, όπου εκεί περιλαμβάνονται όλα τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, πινακοθήκες, μονές, ιεροί ναοί, γλυπτοθήκες, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων αλλά και άλλοι πολιτιστικοί χώροι.  

Παράλληλα υπάρχει επίσης ζήτηση και επαγγελματική διέξοδος για φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτικά μουσεία, συλλογές έργων τέχνης οργανισμών, τραπεζών και άλλων ιδιωτικών φορέων .  

Τέλος πρέπει να γνωρίζεις πως το πτυχίο σου είναι αναγνωρισμένο ως τυπικό προσόν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που διενεργούνται για διορισμό στο Δημόσιο και μάλιστα με μοριοδότηση 150 μονάδων!

 

Επιμόρφωση 

Ως φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα χρειαστεί να αποκτήσεις δεξιότητες και γνώσεις τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και σε μια πληθώρα άλλων τομέων. 

Πέρα από τις πολύτιμες και βασικές γνώσεις που θα λάβεις κατά την διάρκεια των σπουδών σου σημαντικό είναι να εξελίσσεσαι, να είσαι μέσα στα πράγματα, να παρακολουθείς τα γεγονότα και ότι καινούργιο έρχεται στο φως.  

Σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια που μπορείς να πραγματοποιήσεις, διάφορες δράσεις που οργανώνονται κατά καιρούς κ.α. Μπορεί επίσης μέσω της εξέλιξης σου να επωφεληθείς και να αποκτήσεις και άλλες θέσεις.
 

Μήπως αναρωτιέσαι ακόμα πως μπορείς να γίνεις Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και αν αξίζει τον κόπο; Όλα τα παραπάνω ήταν απλώς η αρχή. Αν θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ στον τομέα της Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών, να διαλέξεις την ειδικότητα που σου ταιριάζει καθώς επίσης και να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ