21 April 2022

Πώς μπορώ να γίνω Προπονητής Ποδοσφαίρου; Όλα για την προπονητική και την αθλητική εκπαίδευση.

προπονητής ποδοσφαίρου

Το επάγγελμα του προπονητή απαιτεί πολυποίκιλες δεξιότητες. Αν αναρωτιέσαιΠώς μπορώ να γίνω Προπονητής Ποδοσφαίρου”, το άρθρο αυτό είναι για σένα. Συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο βασιλιάς των αθλημάτων, οι τεχνικές γνώσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται να διαθέτεις και άλλα στοιχεία τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη τη δική σου αλλά και των παικτών.  

Γενικά, οι απόψεις που κυριαρχούν γύρω από την προπονητική στο ποδόσφαιρο είναι πολλές όπως πχ όσο καλύτερος ποδοσφαιριστής είσαι, τόσο καλύτερος προπονητής θα γίνεις κ.α.  

Αν αγαπάς αυτό το άθλημα και θέλεις να ωθήσεις και άλλους σε αυτό το μονοπάτι δεν έχεις παρά να διαβάσεις και να λάβεις σοβαρά υπόψη ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. 

 

Πως μπορώ να γίνω Προπονητής Ποδοσφαίρου και που χρειάζεται να δώσω βάση; 

 

Μάθε πώς να καλλιεργείς τις σχέσεις σου με τους αθλητές  

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κεφάλαιο στον αθλητισμό είναι η επικοινωνία μεταξύ προπονητών-αθλητών. Ως προπονητής θα πρέπει να δημιουργείς σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αθλητές, να αποπνέεις σεβασμό και γενικότερα να φροντίζεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός σωστούς κλίματος, διατηρώντας παράλληλα ένα «ηγετικό» προφίλ.  

Το ηγετικό προφίλ θα σου επιτρέψει να διαχειρίζεσαι με θάρρος, αποφασιστικότητα , δυναμισμό αλλά ταυτόχρονα ψυχραιμία, αφοσίωση, υπομονή και κατανόηση κάθε αθλητή ξεχωριστά αλλά και τις προκλήσεις-θέματα που μπορεί να προκύψουν.

 

προπονητής ποδοσφαίρου 

 

Δώσε βάση στην εκπαίδευση και στην ευελιξία 

Πέρα από τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να λάβεις κατά την διάρκεια των σπουδών σου, συμπεριλαμβανομένης της πληθώρας χρήσιμων μαθημάτων όπως ανατομία, φυσιολογία, αθλητική παιδαγωγική, ψυχολογία  κ.α. σημαντικό είναι να είσαι διορατικός, εξελίξιμος και να ενημερώνεσαι συνεχώς.  

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παρακολούθηση διάφορων σεμιναρίων για θέματα που σε ενδιαφέρουν ή για νέους τομείς και τεχνικές που έχουν ενδεχομένως εμφανιστεί. Σαφώς, για να γίνεις προπονητής δεν απαιτείται να διαθέτεις αποκλειστικά ένα θεωρητικό υπόβαθρο. Η εμπειρία κρίνεται απαραίτητα, ώστε όλες σου οι γνώσεις να εφαρμοστούν και στην πράξη.  

Γενικά πρέπει να «βλέπεις μπροστά» και να εξελίσσεσαι συνεχώς.  Η γνώση δεν σταματά με την απόκτηση ενός πτυχίου. Ειδικά στον αθλητισμό, που βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα, η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη! 

 

Επένδυσε στο πώς να κατανοείς την ψυχολογία του αθλητή

Το πρακτικό μέρος του ποδοσφαίρου περιλαμβάνει ένα προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο από τον εκάστοτε προπονητή. Όμως  αυτό δεν είναι αρκετό. Ένας προπονητής δεν πρέπει να παραμελεί ποτέ το ψυχολογικό κομμάτι. Το πιο σημαντικό είναι να προσφέρεις βοήθεια σε κάθε αθλητή  με σκοπό να αναπτύξεις την αυτοπεποίθηση του και να τον γαλουχήσεις με έναν κατάλληλο τρόπο σκέψης για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Μην ξεχνάς επομένως τον ρόλο σου ως παιδαγωγός.  

Αναλυτικότερα, αν είσαι προπονητής σε μικρές ηλικίες, οφείλεις να θυμάσαι πως ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι και το πόσο βάση δίνεις στην αθλητική παιδεία αποτελεί καθοριστικής σημασίας γεγονός. Επηρεάζει αισθητά το πώς στα επόμενα χρόνια οι αθλητές θα ενταχθούν στη κοινωνίας, ως ενεργά και σωστά μέλη.  

Παράλληλα, μην ξεχνάς να τους αναδείξεις τη σημασία της γυμναστικής, δείχνοντας τους το πως μπορούν να απολαύσουν αυτή τη διαδρομή.  

Η προπονητική, και ειδικά για ένα άθλημα απαιτητικό όπως το ποδόσφαιρο,  απαιτεί μεταξύ άλλων, προσήλωση και επαγγελματισμό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς την αρχή. Αν αναρωτιέσαι ακόμα ‘Πως μπορώ να γίνω Προπονητής ποδοσφαίρου;’ και θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε περιμένει να ξεκινήσεις τις σπουδές σου και να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Έχεις τη δύναμη να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ