12 May 2022

Πώς μπορώ να γίνω Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών; Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι!

Η σημερινή εποχή πλήττεται ολοένα και περισσότερο από περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας, καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη κατάλληλων, εκπαιδευμένων ατόμων που θα συμβάλουν στην τήρηση των κανόνων και της έννομης τάξης.

Τα στελέχη Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών ή αλλιώς security είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, μέσω ειδικών γνώσεων και τεχνικών καλύπτουν τις ανάγκες σε οποιαδήποτε παραβατική κατάσταση η συμπεριφορά παρουσιαστεί.  

Η δραστηριότητα του προσωπικού ασφαλείας επεκτείνεται σε διάφορους τομείς όπως επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, υπουργεία, μουσεία, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, αθλητικοί χώροι, λιμένες, στην προστασία και ασφάλεια πολιτικών και διάσημων προσώπων, κ.α. Με λίγα λόγια η παρουσία των στελεχών Ασφάλειας Προσώπων  είναι ισχυρή τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.  

Τι κάνει όμως επί της ουσίας ένας security;  

Η παρουσία ενός επαγγελματία security σε διάφορους χώρους ή καταστήματα είναι μια πλέον μια εικόνα καθημερινή και γνώριμη  σε όλους μας. Ως πολίτες, η κύρια εργασία που βλέπουμε συνήθως να πραγματοποιούν είναι οι λεγόμενες «περιπολίες» ή αλλιώς «επιτηρήσεις» με στόχο την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Μεταξύ άλλων ένας security: 

  • Παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που χρήζουν εξέτασης όπως πχ φυσικές καταστροφές, ατυχήματα κλπ.  
  • Φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά διαφόρων πολύτιμων αντικειμένων ή χρημάτων. 
  • Εξασφαλίζει την προστασία φυσικών προσώπων και εγκαταστάσεων. 
  • Γνωρίζει τα πάντα γύρω από την εξουδετέρωση βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, προλαμβάνοντας ταυτόχρονα οποιοδήποτε ατύχημα προκύψει στον χώρο εργασίας.  
  • Πραγματοποιεί ελέγχους (με κάμερες κλειστού κυκλώματος και συναγερμούς) σε ένα κτήριο, μια εταιρεία κλπ. 
  • Ελέγχει την πρόσβαση των ατόμων με την μέθοδο της καταγραφής και ταυτόχρονα περιγραφής των συμβάντων σε ότι παρατηρήσει.  

Με βάση όλες αυτές τις αρμοδιότητες, το ερώτημα που προκύπτει στη συνέχεια είναι το εξής: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει στέλεχος ασφαλείας προσώπων και υποδομών; 

 

τέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών security

 

Απαραίτητες Δεξιότητες Για να Γίνεις Επαγγελματίας Στέλεχος Ασφαλείας 

 Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας επαγγελματίας security για να καταφέρει να διατηρήσει την παρουσία του «σε βάθος». 

Κατά κύριο λόγο, τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται είναι η εγρήγορση και η ευελιξία. Κατά την διάρκεια της βάρδιας του, ένας security πρέπει να είναι συνεχώς προσηλωμένος και να αναζητά οτιδήποτε δεν είναι σύνηθες και αναμενόμενο.  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντλήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης ή απλώς για μια συμβουλή από άλλες υπηρεσίες όπως η αστυνομία ή η πυροσβεστική κ.α.  

Παράλληλα, καλείται να διαχειριστεί όλα τα πιθανά θέματα που μπορεί να προκύψουν και γενικά να προσεγγίζει τη δουλειά του με υπευθυνότητα και σύνεση. Σημαντικό ρόλο φυσικά εδώ διαδραματίζει και η αντίληψη των καταστάσεων εν ώρα δράσης.  

Όλα αυτά, σαφώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση. Η φύση του επαγγέλματος απαιτεί άλλωστε συχνή κίνηση κατά την εποπτεία του χώρου. Μέσα σε όλα φυσικά, μην ξεχνάς πως πρέπει να ακολουθείς ένα σταθερό πρόγραμμα και να ξεκουράζεσαι. Η συγκέντρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική!  

Και φτάνουμε στο κομμάτι της επικοινωνίας, το οποίο είναι εξίσου αξιοσημείωτο. Ειδικά αν η δουλειά σου σχετίζεται με το να εξυπηρετείς τον κόσμο δίνοντας του πληροφορίες, πρέπει να είσαι ευγενικός, φιλικός αλλά και με ισχυρή και δυναμική παρουσία ταυτόχρονα. Μπορείς ακόμα να προτείνεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε συμβουλευτικό επίπεδο, στους αρμόδιους φορείς τη λήψη μέτρων με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση.  

Πως μπορεί το ΙΕΚ ΑΛΦΑ να σε βοηθήσει να εδραιώσεις την καριέρα σου ως security? 

Τέλος, να θυμάσαι πως αυτό που θα σε ξεχωρίσει στη δουλειά σου ως στέλεχος ασφαλείας είναι οι γνώσεις και η εμπειρία!  Για αυτό μπορείς να επεκτείνεις τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια, προγράμματα, workshops, ημερίδες κλπ με απώτερο σκοπό να ενισχύσεις τις δεξιότητες σου και να παραμένεις ανταγωνιστικός στον κλάδο σου. Επίσης, μπορείς να εξελίξεις τις σπουδές σου και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα σχετικό με την ειδικότητα σου.  

Όλα αυτά ήταν απλώς μια μικρή ιδέα για το τι μπορεί να σου προσφέρει ο κλάδος της ασφάλειας. Και είναι μόνο η αρχή. Αν αναρωτιέσαι ακόμα πως μπορείς να γίνεις Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών και θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ ή να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Το μέλλον είναι μπροστά σου! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ