19 April 2022

Πώς μπορώ να γίνω Συγγραφέας; Ανακάλυψε τα μυστικά της Δημιουργικής Γραφής και της Σεναριογραφίας

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ “πώς μπορώ να γίνω συγγραφέας”; Αποτελεί όνειρο σου να γράψεις και να εκδόσεις ένα βιβλίο; Ο γραπτός λόγος είναι για σένα ο καλύτερος τρόπος έκφρασης; Θέλεις να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου και να δημιουργήσεις αλλά ψάχνεις τον τρόπο; 

Αν η απάντηση σου είναι “ναι”, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Σε όποιο είδος και αν θελήσεις να εντρυφήσεις (δημιουργική γραφή, επιμέλεια κειμένων, σεναριογραφία κ.α.) θα χρειαστείς σίγουρα κάποια tips που θα σου φανούν χρήσιμα σε όλη την συγγραφική σου πορεία.  

Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν πως μπορείς να γίνεις συγγραφέας.

 

Πώς μπορώ να γίνω Συγγραφέας; Ένα-ένα τα βήματα του συγγραφικού σου ταξιδιού: 

 

Δοκίμασε τις ικανότητες σου 

Το πρώτο και κυριότερο στοιχείο της συγγραφικής διαδικασίας είναι να πειραματίζεσαι και να είσαι τολμηρός. Γράψε κάτι καινούργιο, βγες από την ασφάλεια σου και αποτύπωσε οποιαδήποτε ιδέα ή σκέψη έχεις στο χαρτί.

Δείξε κάθε πλευρά της προσωπικότητας σου και τέσταρε τις δυνατότητες και τις δυνάμεις σου. Μετέφερε κάθε τι συναρπαστικό που σου έρχεται στο μυαλό, ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν είναι τόσο εφευρετικό. Οτιδήποτε σκέφτεσαι, μπορεί να φανεί χρήσιμο στην πορεία. Μη βάζεις όρια, απλώς φαντάσου! 

 

Διάβαζε πολύ και μελέτα τη δουλειά των αγαπημένων σου δημιουργών 

Η γνώση είναι η σημαντικότερη δύναμη που θα σε εξελίξει. Στην ερώτηση “πώς μπορώ να γίνω συγγραφέας”, η απάντηση έρχεται πρώτα μέσα από τα έργα άλλων συγγραφέων.  

Παράλληλα με την συγγραφή σου μπορείς να βλέπεις ταινίες και να διαβάζεις βιβλία, έργα, άρθρα και οτιδήποτε άλλο νομίζεις πως μπορεί να σε βοηθήσει και είναι σχετικό με την επιλογή σου.  

Θα σε βοηθήσει πολύ το να γνωρίσεις το ύφος κάθε συγγραφέα, να μελετήσεις νέες και διαφορετικές τεχνικές και γενικώς να έχεις μια εικόνα του τι γράφεται και πώς. Έτσι, θα έχεις μια εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα πράγματα.   

 

Κράτα σημειώσεις από ό,τι σου αρέσει και σου τραβά το ενδιαφέρον  

Ταυτόχρονα, μην ξεχνάς να κρατάς τις δικές σου σημειώσεις. Γενικά είναι πολύ σημαντικό οτιδήποτε σου κάνει εντύπωση να προσπαθείς αμέσως να το αποτυπώνεις γραπτά όπως λέξεις, φράσεις, συναισθήματα και γενικά απόψεις ενός συγγραφέα.  

Φυσικά, στόχος δεν είναι να αντιγράψεις τις ιδέες κάποιου και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί όλο το νόημα βρίσκεται στο να δημιουργήσεις κάτι δικό σου εξ ολοκλήρου.  

Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπλοκάκι και να σημειώνεις ή ακόμα και από το κινητό σου τηλέφωνο. Εικόνες, συναισθήματα και ότι άλλο επιθυμείς. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία θα σε κάνει πιο δημιουργικό και ευφάνταστο.

 

Συγγραφή

 

Μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις  

Η ερώτηση “πώς μπορώ να γίνω συγγραφέας” δεν έχει μόνο μία απάντηση. Η συγγραφή ως γνωστόν είναι μια από τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες κατά την οποία χρειάζεται να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε κάθε τι καινούργιο που προκύπτει. Μέσω διαφόρων επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα αποκομίσεις εξειδικευμένες γνώσεις  πάνω στα θέματα που σε αφορούν όπως επιμέλεια κειμένων, δημιουργική γραφή κ.α.  

Οι συναναστροφές σου με άλλους ανθρώπους, η επικοινωνία και γενικώς κάθε νέα εμπειρία που αποκτάς θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη έμπνευση. Άφησε τον εαυτό σου να λυθεί, να ενεργοποιηθεί, να νιώσει κάθε συναίσθημα και γέμισε τον με ενδιαφέρον.  

 

Μάθε να δέχεσαι και να αξιοποιείς σχόλια και κριτική 

Ίσως αυτό που «φοβάται» κανείς περισσότερο, τα σχόλια και η κριτική. Κάτι που στην ουσία είναι εν δυνάμει ωφέλιμο. Μια ματιά εξωτερική και ταυτόχρονα διαφορετική μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αδυναμίες αλλά και τα δυνάμεις σου.  

Σημαντικό είναι να είσαι ανοιχτός/ή σε κάθε άποψη που ακούς είτε θετική είτε αρνητική. Έτσι μόνο θα γίνεις καλύτερος/η! Γενικά να έχεις το θάρρος να υποστηρίξεις το περιεχόμενο σου, να νιώθεις σιγουριά για τον εαυτό σου καθώς επίσης και να υπερηφάνεια για τα δημιουργήματα σου. 

Εν τέλει, κάθε φορά που αναρωτιέσαι “πώς μπορώ να γίνω συγγραφέας” να θυμάσαι πως η συγγραφή δεν έχει περιορισμούς. Είναι ένας τρόπος έκφρασης κα κάθε ένας μας έχει τον δικό του. Τα παραπάνω ήταν απλώς η αρχή, με βασικές πληροφορίες για το πώς μπορείς να γίνεις συγγραφέας. Αν θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, να διαλέξεις την ειδικότητα που σου ταιριάζει καθώς επίσης και να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν.  

Πάρε χαρτί και μολύβι, πίστεψε στις δυνάμεις σου, ξεκίνησε να γράφεις και τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ