19 June 2019

Συνέντευξη για δουλειά: Οι πιο περίεργες/δύσκολες ερωτήσεις. Προετοιμάσου κατάλληλα!

Συνέντευξη για δουλειά

Οδηγίες προς… συνεντευξιαζόμενους! Και έφτασε η ώρα να δώσεις την πρώτη σου συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σου. Άραγε πόσο έτοιμος είσαι σε μια αναπάντεχα…περίεργη ερώτηση;

5 Ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά και πώς να τις χειριστείς

Όσο χρονών και αν είσαι, όσα επαγγέλματα και αν έχεις αλλάξει, όσες φορές και αν έχεις υποβληθεί στην συγκεκριμένη διαδικασία, κάθε μα κάθε φορά που καλείσαι να δώσεις συνέντευξη για να διεκδικήσεις μία δουλειά, ένα πράγμα είναι σίγουρο· Ποτέ δεν θα αισθάνεσαι αρκετά έτοιμος. Είναι το σημείο μηδέν που καλείσαι να αποδείξεις, ότι η κάθε λογής σπουδές που έκανες, είτε αυτές είναι σε κάποια ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή, είτε πρόκειται για κάποιο δίπλωμα εξειδίκευσης σε ιδιωτικό ΙΕΚ, μπορούν να μετατραπούν σε εργασιακή εμπειρία. Φυσικά υπάρχει ένα φορμάτ ερωτήσεων, που αν ασχοληθείς λίγο θα τις βρεις, θα τις αποστηθίσεις και θα περιμένεις να σου τις κάνουν για να αρχίσεις να τις… απαγγέλεις. Τι γίνεται όμως αν κάποιες ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω ξεφεύγουν από το συνηθισμένο;

#1 Μιλήστε μου για την μεγαλύτερη σας αποτυχία στον εργασιακό χώρο. Πώς τη διαχειριστήκατε;

Και εδώ ξεκινούν τα δύσκολα! Όλοι είμαστε έτοιμοι σε μία συνέντευξη για εργασία να απαριθμήσουμε τα προσόντα και τις επαγγελματικές μας επιτυχίες, προκειμένου να εντυπωσιάσουμε τον εν δυνάμει εργοδότη μας. Πόσοι όμως είμαστε αρκετά ειλικρινείς για να περιγράψουμε, τη μία εκείνη φορά που τα κάναμε…μαντάρα και καταφέραμε να τα “μπαλώσουμε” τελικά; Και όμως η ψυχραιμία μας και η αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης, σίγουρα δείχνει πολλά τελικά για τα εργασιακά μας αντανακλαστικά απέναντι στο λάθος ή το απρόοπτο.

#2 Γιατί να προσλάβουμε εσάς;

Τόσο απλά διατυπωμένη ερώτηση που μπορεί να σε κάνει να τα χάσεις και να ετοιμαστείς να απαντήσεις “Την ίδια απορία έχω και εγώ”. Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μία απάντηση δομημένη που δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό, στην οποία θα απαριθμούμε τα προσόντα μας, χωρίς περιττή έπαρση ή περιττή ανασφάλεια, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

#3 Εξηγήστε τα καθήκοντα σας σε ένα οκτάχρονο παιδί.

Και όμως μία παραλλαγή αυτής της ερώτησης, κάνει το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού της Apple, σε συνεντευξιαζόμενους. Ο λόγος απλός· Η δύσκολη περίτεχνη γλώσσα και η έλλειψη συναίσθησης, του ποιον έχεις κάθε φορά απέναντι σου, είναι δείγμα μειωμένης συναισθηματικής νοημοσύνης, πράγμα μη ανεκτό, όταν κανείς εργάζεται σε ένα περιβάλλον με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες ή έρχεται σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ειδικά σε θέσεις που αφορούν εξυπηρέτηση πελατών.  Πρέπει να μπορούμε να γίνουμε κατανοητοί από οποιονδήποτε και όχι μόνο από ανθρώπους που μιλάμε “την ίδια γλώσσα”.

#4 Μιλήστε μας για μία φορά που έπρεπε να πάρετε μία πολύ βιαστική απόφαση, προκειμένου να επιλυθεί ένα αναπάντεχο πρόβλημα.

Κοινώς η λύση “στο πόδι” που όλοι έχουμε κληθεί ή θα κληθούμε να βρούμε σε καταστάσεις που δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για να ζυγίσουμε σωστά μία απόφαση. Επίσης μία περίεργη αλλά πολύ χρήσιμη για τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο μελλοντικός μας εργοδότης, σχετικά με την ικανότητα μας να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ακόμη και αν χρειαστεί αυτές να χωρίς πολύ σκέψη.

#5 Μιλήστε μου για την πρώτη σας δουλειά και τι κάνατε για να γίνεται καλός σε αυτή;

Τι και αν έχεις σπουδάσει, έχεις εργαστεί σε μεγάλες θέσεις, έχεις ξένες γλώσσες και υπολογιστές. Ο συνεντευξιαστής, μπορεί να σε βάλει να “ξετρυπώσεις”, την πρώτη σου δουλειά, που μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά σου προσόντα και μάλιστα να μάθει πόσο προσπάθησες να γίνεις καλός σε αυτή. Μη “χαλιέσαι”. Δεν θέλει να σε ταπεινώσει. Το μόνο που θέλει είναι να διαπιστώσει, αν η ανάγκη να κατέχεις το εργασιακό σου αντικείμενο είναι έμφυτη ή εν τέλει είσαι αρκετά εκλεκτικός, έτσι ώστε αν δεν ικανοποιείσαι επαρκώς από το αντικείμενο εργασίας, να μην μπαίνεις στη διαδικασία να το μάθεις σωστά.

Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ένα μικρό δείγμα, μπροστά στις εκατοντάδες καθιερωμένες ή λιγότερο καθιερωμένες ερωτήσεις που θα κληθεί να δώσει ο συνεντευξιαζόμενος  προκειμένου να διεκδικήσει μία θέση εργασίας. Όσο προετοιμασμένος και αν είσαι, όσο και αν θεωρείς, ότι έχεις προβλέψει την κάθε πιθανή λεπτομέρεια, όλο και κάτι θα βρεθεί να σε εκπλήξει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το μόνο σου… σωσίβιο σε αυτή την περίπτωση είναι η ψυχραιμία και η ειλικρίνεια.

Πάνω από όλα όμως να θυμάσαι, ότι δεν είσαι μόνος σου σε όλη αυτή την διαδικασία. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, με 95 ειδικότητες σπουδών και με ένα από τα πλέον οργανωμένα και καταρτισμένα γραφεία ευρέσεων εργασίας, είναι εδώ για να σε βοηθήσει εκτός του ακαδημαϊκού μέρους, να προετοιμαστείς και να διεκδικήσεις την θέση που σου αξίζει στην αγορά εργασίας χωρίς… φόβο και πάθος!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα νέα τμήματα Σεπτεμβρίου 2019:

  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας: Πατησίων 31, 2105279500
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά: Φίλωνος 39, 2104120313
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας: Λ. Βουλιαγμένης 57, 210 9640117
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Βαλαωρίτου 9, 2310 552406
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ