24 May 2023

ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά: Θεαματική Επιτυχία για την Επιστημονική Ημερίδα Παιδαγωγικών του 15ου EDUCATION FESTIVAL

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ & ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ημερίδα Παιδαγωγικών με ελεύθερη είσοδο και θέμα «Η προσέγγιση των νέων δεδομένων στην ανατροφή των παιδιών (οικογένεια & σχολείο)”, διοργάνωσε ο Τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά, στο πλαίσιο του 15ου EDUCATION FESTIVAL, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού φεστιβάλ σε Ελλάδα & Ευρώπη, powered by ΙΕΚ ΑΛΦΑ & Mediterranean College!

Την Ημερίδα του μεγαλύτερου ΙΕΚ στον Πειραιά, με εξειδίκευση και παράδοση στις Σπουδές Παιδαγωγικών υψηλής ποιότητας, άνοιξε ο Τομεάρχης Εργοθεραπείας & Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, κ. Ευάγγελος Μαστοράκης, ενώ ο δημοσιογράφος Αντώνης Κρητικός είχε αναλάβει τον συντονισμό της εν λόγω επιστημονικής συνάντησης.

Κεντρικός άξονας των εισηγήσεων που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, τόσο οι σπουδαστές Παιδαγωγικών & Εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, όσο και κάθε ενδιαφερόμενος που είχε δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα του https://www.education-festival.edu.gr/ – ήταν το πλέον επίκαιρο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία: η ανατροφή των παιδιών στην οικογένεια και το σχολείο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχει εισαγάγει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις της τελευταίας δεκαετίας (οικονομική κρίση, πανδημία covid, κλπ).

Στόχος αυτής της ημερίδας ήταν η αποτύπωση της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών και των εφήβων στις μέρες μας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλει το σχολείο και η οικογένεια για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Κορυφαίες οι επιμέρους εισηγήσεις για το θέμα, από τους διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες που συμμετείχαν στην Ημερίδα, όπως οι κ.κ.:

 • Τένια Μακρή, Ψυχολόγος, Συγγραφέας & Οικογενειακή Σύμβουλος
  Ενότητα: Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη των παιδιών

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του χαρακτήρα και της προσωπικότητας. Χαρακτήρας είναι ό,τι κουβαλάμε μέσα μας, στο DNA μας. Και προσωπικότητα είναι όλες οι επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον, με την κυοφορία, αλλά και στον έξω κόσμο».

Τένια Μακρή στην Ημερίδα Παιδαγωγικών του 15ου EDUCATION FESTIVAL ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 • Νικόλαος Ποιμενίδης, Οικονομικός Εισαγγελέας Αθηνών
  Ενότητα: Η παραβατικότητα στα παιδιά

«Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αυτό πρέπει να προσέχουν και οι γονείς και τα σχολεία. Είναι μια γενική έννοια όπως καταλαβαίνετε, που πρέπει όμως να συγκεκριμενοποιείται για κάθε παιδί».

 • Μάρα Χατζηψάλτη, Παιδίατρος/Παιδοενδοκρινολόγος- Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ”
  Ενότητα: Ανάπτυξη παιδιού/εφήβου & διαταραχές

«Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού είναι η θρέψη. Η “άδεια” τροφή, η οποία είναι πλούσια σε λίπος, επηρεάζει την αυξητική ορμόνη, δηλαδή μειώνει την έκκρισή της, ενώ και η χρόνια στέρηση οδηγεί σε αντίσταση της αυξητικής ορμόνης».

 • Ιωάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος- Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά
  Ενότητα: Η εφηβεία και το δικαίωμα στην τεμπελιά

«Το παιδί γεννιέται γυμνό, χωρίς νύχια, χωρίς δόντια. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τροφή. Άρα, την ασφάλεια και την τροφή –και πολλά άλλα φυσικά- οφείλουμε να του τα εξασφαλίσουμε εμείς».

 • Άννα Κωνσταντινίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  Ενότητες: α) Η σεξουαλική ωρίμανση των παιδιών & β) Το άγχος των εξετάσεων

«Να παρατηρείτε ενεργητικά τα παιδιά σας. Δείτε τα με τα αυτιά σας και ακούστε τα με τα μάτια σας! Σταθείτε δίπλα τους ως προπονητές και ως οπαδοί. Αφήστε την εργοστασιακή σας ρύθμιση ως γονείς και το ένστικτό σας να λειτουργήσουν! Δώστε τους όλες εκείνες τις πληροφορίες και την εκπαίδευση που χρειάζονται σε κάθε αναπτυξιακό τους στάδιο, ώστε να είναι έτοιμα να ζήσουν χωρίς εσάς, αλλά πάντα με σημείο αναφοράς εσάς»!

Για περισσότερες πληροφορίες & εγγραφές στη Νο1 Σχολή Παιδαγωγικών της χώρας:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ