28 April 2022

Πώς μπορώ να γίνω Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας; Τα πάντα για τις σπουδές Διαιτολογίας και Διατροφής.

“Πώς μπορώ να γίνω στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας;” Αν σε γοητεύει η ιδέα του ευ ζην και σ’ ενδιαφέρουν οι σπουδές διαιτολογίας και διατροφής, τότε αυτή είναι μια πολύ εύλογη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. 

Η σωστή και υγιεινή διατροφή παίζει ως γνωστόν, καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων. Οι βασικότερες επιδράσεις της διατροφής στη ζωή μας έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την πνευματική και σωματική ευεξία, τη διατήρηση του βάρους, την ψυχολογία, την πρόληψη των ασθενειών κ.α.  

Αν σε έχει γοητεύσει ο κόσμος της  διατροφής και έχεις αναπτύξει ένα επιστημονικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, αυτό το άρθρο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς σε ό,τι έχει να κάνει με τις σπουδές στον κλάδο της υγείας, της διατροφής και της διαιτολογίας.  

Ας γνωρίσουμε λοιπόν  πιο αναλυτικά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου, τις αρμοδιότητες του καθώς επίσης και ορισμένα tips γύρω από το επάγγελμα γενικά.  

 

Πώς μπορώ να γίνω Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας; 

Το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου έχει κατοχυρωθεί πλέον στη χώρα μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει πως είναι διαιτολόγος, να έχει διαιτολογικό γραφείο ή να δίνει συμβουλές πάνω στη διατροφή.  

Ο διατροφολόγος-διαιτολόγος πέρα από το να δημιουργεί ειδικά προγράμματα διατροφής (διατροφολόγια), και να συμβουλεύει  τους πελάτες, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της σχέσης του κάθε ατόμου με το φαγητό καθώς επίσης την πραγματοποίηση και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής γενικότερα (σωστή- ισορροπημένη διατροφή και άσκηση).  

Παράλληλα, υποστηρίζει και άτομα με διατροφικές ασθένειες όπως κοιλιοκάκη, δυσανεξία σε λακτόζη-γλουτένη, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

 

 

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

 

Ποιοι είναι οι τομείς απορρόφησης και ποιες οι προοπτικές για έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο; 

Η αλήθεια είναι πως ένας διατροφολόγος-διαιτολόγος δεν έχει περιορισμούς. Αφού αποκτήσει το πτυχίο του μπορεί να εργαστεί και σε διάφορους άλλους τομείς όπως νοσοκομεία ως μέλος ομάδας σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς που αξιολογούν ασθενείς (φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, εργοθεραπευτές κ.α.), πανεπιστήμια, ΜΜΕ (πχ ως αρθρογράφος σε διατροφικά και άλλα θέματα υγείας), βιομηχανίες τροφίμων, στον τομέα του αθλητισμού, παρέχοντας συμβουλές σε αθλητές που επιβάλλεται  να ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γυμναστήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος, κέντρα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, κ.α.  

Ο κλάδος της διατροφολογίας διαθέτει αρκετές προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αρκεί φυσικά να έχεις θέληση και αποφασιστικότητα. Μην ξεχνάς πως oι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, το άγχος, οι διατροφικές συνήθειες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, επιδρούν στην εμφάνιση και στην υγεία μας, καθιστώντας το ακόρεστο επάγγελμα του διαιτολόγου απαραίτητο στη σημερινή εποχή.  

 

Ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου; 

Ώς Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας: 

  • Δημιουργείς διαιτολόγια για υγιή άτομα 
  • Δημιουργείς διαιτολόγια για παχύσαρκα άτομα καθώς επίσης και άτομα με διάφορα νοσήματα.  
  • Παρέχεις ψυχολογική υποστήριξη στα άτομα. 
  • Τηρείς αρχείο πελατών και παρέχεις ταυτόχρονα οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία χρειάζεται. 
  • Ελέγχεις τις διατροφικές διαταραχές, το βάρος και τον μεταβολισμό σε άτομα που το χρειάζονται.  

 

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

 

Τι πρέπει να ξέρω για την επιμόρφωση στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας; 

Καθότι το επάγγελμα σου συνάδει με τον κλάδο της υγείας πρέπει συνεχώς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά σε ότι καινούργιο παρουσιάζεται στον χώρο όπως σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες κ.α και να είσαι ευέλικτος.  

Ως απόφοιτος της ειδικότητας «Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας», μπορείς επίσης να επεκτείνεις τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες πραγματοποιώντας κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με την ειδικότητα σου ή σε κάποια παρεμφερή ειδικότητα όπως πχ η ψυχολογία, ενισχύοντας έτσι το βιογραφικό σου και διευρύνοντας τις προοπτικές της επαγγελματικής σου αποκατάστασης.  

Όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Αν αναρωτιέσαι ακόμα πως μπορείς να γίνεις Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας και θέλεις να λάβεις εξειδικευμένες γνώσεις, να γνωρίσεις από κοντά τον ενδιαφέρον και συναρπαστικό κόσμο της διατροφής δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ στον τομέα της διαιτολογίας και της διατροφής.  

Παράλληλα, να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν. Η τριβή σου με τον χώρο και οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις είναι χρήσιμες τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και σε άλλα επαγγέλματα. Μπορείς να ανέβεις στην κορυφή, απλά τόλμησε το! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ